Zpravodajský přehled za únor

Výběr nejdůležitějších událostí uplynulého měsíce v Boskovicích a okolí podle redakce Ohlasů. Přečtěte si stručný zpravodajský přehled toho nejpodstatnějšího, co se v únoru na Boskovicku událo.

Oprava letního kina se prodražuje. Náklady na letošní etapu rekonstrukce se navýšily z 10 milionů na 12,7 milionu korun. Po bouřlivější debatě schválilo navýšení rozpočtu boskovické zastupitelstvo na své únorové schůzi.

Podobně je na tom sportpark v Doubravách. I na ten zastupitelé museli poslat půl milionu korun navíc oproti plánu.

Nemocnice se potýká s personálními problémy. Jednatel Miloš Janeček na zastupitelstvu potvrdil, že kvůli nedostatku sester musel být omezen provoz na oddělení JIP.

Příprava projektu Centra polytechnické výchovy a vzdělávání byla dokončena. Centrum u školy na Slovákově má stát 72,5 milionu korun.

Kompletní rekonstrukcí by měly projít interiéry boskovické nemocnice. Pokud bude město úspěšné při žádosti o peníze na ministerstvu, mohlo by se s rekonstrukcí začít už letos. V nemocnici bylo otevřeno rekonstruované oddělení pro starší děti a pediatrická jednotka intenzivní péče.

Zásadní rozhodnutí učinila městská rada v oblasti školství: po dva roky trvajícím vyhodnocování dospěla k závěru, že základní školy zůstanou sloučené do jednoho subjektu, stejně tak školy mateřské. Příští rok budou vyhlášeny konkurzy na ředitelská místa obou institucí.

Město představilo rozpočtový výhled do roku 2022. Zahrnuje i představu o větších městských investicích.

Na základě nových požadavků z ministerstva se mírně sníží kapacita obou boskovických domů pro seniory.

Policie odložila trestní oznámení kvůli smlouvě mezi Městskou správou sociálních služeb a Městskou policií. Trestný čin se tedy po prověřování smluv podle policie nestal.

Další radikální ořez čeká lipovou alej na Sokolské. V sokolovně se konala diskuse o budoucnosti stromořadí, které by mělo vydržet ještě pár desítek let. Nové stromy už ale na ulici vysazovat nejde, a to ani na místě těch zestárlých a pokácených.

Město rozdělilo finanční prostředky na sportovní a tělovýchovné aktivity. Souběžně se vyhodnocují projekty v kultuře a volnočasových činnostech. V obou oblastech převyšují požadavky částky, které město naplánovalo rozdělit. Stávající koalice pro příští rok navrhne navýšení rozpočtu.

V muzeu byla zahájena výstava Příběh keramiky z Olomučan. Potrvá do 26. března.

Nová ulice za nemocnicí se bude jmenovat Luční.

Hrozí stávka řidičů autobusů.

Svitávka pokročila ve své snaze zakázat průjezd městysem kamionům a nákladním autům nad dvanáct tun. Platit by mohl už na jaře.

Nezaměstnanost na Blanensku je 4,6 procenta; v Jihomoravském kraji 6,2 procenta.

další zpravodajství