Nemocniční audit je po roce uzavřený, ale stále utajený

Před rokem předal auditor vedení boskovické nemocnice finanční audit. Teprve nedávno ale dozorčí rada vše uzavřela se slovy, že je hospodaření nemocnice v pořádku, ačkoliv auditor poukazoval na řadu vážných nedostatků.

Audit uložila zpracovat jednateli boskovické nemocnice Miloši Janečkovi dozorčí rada loni v únoru, sama ho ale viděla až několik měsíců po jeho dokončení. Vedení nemocnice byl předán už v květnu, dozorčí rada se jím ale zabývala až v srpnu. S jeho výsledky byla velmi znepokojená – a ne sama.

Také městská rada, která tvoří valnou hromadu nemocnice, používala ohledně výsledků auditu ostrá slova. „Problematických věcí z mé strany tam bylo osm až deset, od kontroly, přes veřejné zakázky a další věci. Uvidíme, jaká vysvětlení k tomu dají jednotliví zaměstnanci, jestli je to pravda, nebo ne, a jaké podají doplňující informace. Pak případně zvážíme podnět podání žaloby,“ prohlásila loni v září starostka Boskovic Hana Nedomová (ČSSD).

Dozorčí rada si, jak zmínila starostka, k těmto výsledkům nechala podat vysvětlení od vybraných zaměstnanců nemocnice a městského úřadu. A ti vážné nedostatky vyvrátili, což opět vyvolalo u dozorčí rady další znepokojení, že byl audit špatně vypracovaný. Jednatel tak dostal za úkol komunikovat s auditorem, aby se nějak postavil k tvrzením zaměstnanců. Auditor se však vyjádřil pouze tím, že audit provedl a tím pro něj práce skončila. Dnes už s ním jednatel nekomunikuje, a tak dozorčí rada nedávno už rok táhnoucí se audit uzavřela.

„Shodli jsme se na konstatování, že audit nebyl zcela odborně zpracován. Auditor prakticky nereagoval na připomínky zaměstnanců nemocnice a zaměstnanců městského úřadu. S přihlédnutím k připomínkám zaměstnanců nemocnice a úřadu není z výsledku auditu patrné pochybení, na které je nutno zásadně reagovat,“ sdělil člen dozorčí rady a boskovický opoziční zastupitel Miroslav Klíma (ODS).

Podobně nehovoří jen Klíma, ale i další člen dozorčí rady a bývalý starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek (KDU-ČSL). „K zásadnímu pochybení v minulosti v nemocnici nedošlo. Nemocnice je konsolidovaná a hospodaří se ziskem. Vše je tedy v pořádku,“ uvedl. Předseda dozorčí rady Josef Konopka na několik zaslaných dotazů dodnes nereagoval, i když po opakovaném telefonickém kontaktu slíbil odpovědět.

Kromě protichůdných tvrzení auditora a zaměstnanců navíc v souvislosti s auditem někdo loni v listopadu podal anonymně na policii trestní oznámení. Na přelomu února a března policie trestní oznámení odložila a teprve s tím vyšlo najevo, co přesně anonym napadal. „Prověřovali jsme možný přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ konstatoval mluvčí blanenské policie Bohumil Malášek.

Pod policejní formulací se neskrývá nic složitého – jen to, že vedení nemocnice se má chovat jako řádný hospodář, protože spravuje majetek vlastníka, v tomto případě města. Trestní oznámení tak mohlo mířit například na nějakou smlouvu zmíněnou v auditu, která se stěžovateli zdála pro vlastníka neboli město nevýhodná.

Výsledky auditu však viděli kromě auditora pouze městští radní, dozorčí rada a vedení nemocnice. Boskovická starostka, jakožto zástupce vlastníka, kterého měla smlouva poškodit, však vyloučila, že by trestní oznámení podala rada města jako celek, jak nastínila v září. Vyloučené však není, že trestní oznámení podal anonymně někdo z radních samostatně, stejně tak i člen dozorčí rady.

Zda ale skutečně existuje nevýhodná smlouva a co vše kritizoval auditor, se nejspíš veřejnost nedozví. A nedozví se ani vysvětlení od zaměstnanců nemocnice a úřadu k auditu. Podle Miroslava Klímy se na jednání dozorčí rady vůbec nebavili o možnosti zveřejnění výsledků auditu s připomínkami zaměstnanců, takže se to ani do budoucna nepředpokládá. Ani se neuvažuje o novém auditu. „Jsou důležitější věci k řešení,“ dodal Klíma.

Velké vášně kolem auditu, slova o žalobách a trestní oznámení nakonec končí konstatováním, že se nic špatného v nemocnici v minulosti nestalo a hospodaření je v pořádku.

další zpravodajství