Zpravodajský přehled za leden

Výběr nejdůležitějších událostí uplynulého měsíce v Boskovicích a okolí podle redakce Ohlasů. Přečtěte si stručný zpravodajský přehled toho nejpodstatnějšího, co se v lednu na Boskovicku událo.

Prezidentem České republiky se stal opět Miloš Zeman. Vyhrál také v Boskovicích se ziskem 53,54 procent hlasů.

Starostka Hana Nedomová bude obhajovat svůj post jako jednička kandidátky ČSSD v podzimních komunálních volbách. Lídry už vybírají i ostatní strany.

Boskovice uzavřely své loňské hospodaření se schodkem 14 milionů korun.

Na boskovický městský úřad je možné se předem objednat na webu.

Město má hotovou studii centrálního zásobování teplem. Systém by měly v budoucnu provozovat Služby Boskovice a uživatelům by cena tepla mohla poklesnout až o 200 korun za gigajoul, tedy o desítky procent.

Na Masarykově náměstí pokračují i letos farmářské trhy.

V budově bývalé oděvní školy na Havlíčkově ulici nebude komunitní dům pro bydlení seniorů a mladých rodin, Jihomoravský kraj objekt využije zejména pro muzejní depozitáře.

Pokročila čtyři roky spící příprava kompletní obnovy parku u zámeckého skleníku. Rekonstrukce by měla navázat na opravu letního kina.

Od jara do podzimu budou probíhat rozsáhlé opravy ulice Dukelská.

Město se zabývá úklidem chodníků a zvažuje, že by v zimních měsících zajišťovalo jejich kompletní údržbu. To by představovalo navýšení nákladů v řádech milionů korun.

Městská rada vyhlásí konkurzy na ředitele boskovických škol – základní i mateřské.

Na některé ředitele svých škol a institucí vyhlásí výběrové řízení i Jihomoravský kraj. Konkrétně to budou Střední škola André Citroëna, Dětský domov, Středisko volného času a Základní umělecká škola. (Jihomoravský krajský úřad nakonec konkurzy na svá zařízení v Boskovicích nevyhlásí, ale stávající ředitele potvrdil ve funkci na dalších šest let. Za původní mylnou informaci se Ohlasům omluvila tisková mluvčí kraje.)

Z Boskovic zmizely další hrací automaty. Ani jeden už podle přehledu Ministerstva financí není v baru U Draka, nicméně Celní správa už na podzim minulého roku zjistila, že automaty jsou stále v baru Tornádo na ulici Otakara Kubína, aniž by byly vedeny v přehledu ministerstva. Jeden tam byl stále i k letošnímu 19. lednu a licenci má až do konce dubna 2019. Podle vyjádření Ministersva financí se nejedná o nově povolené zařízení, ale může jít o povolení vydané před rokem 2009, kdy automaty nebyly správně evidovány.

Na radnici se konalo neveřejné jednání k Boskovické spojce. V referendu se proti stavbě postavili občané Lhoty Rapotiny.

Silniční most u Černé Hory bude na přelomu února a března zdemolován. Nový ho nahradí do listopadu.

Památník romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu převzalo brněnské Muzeum Romské kultury. Pro jeho otevření ale potřebuje získat 6 milionů korun na dokončení expozice.

V tradiční Tříkrálové sbírce se pod záštitou Charity na Blanensku vybraly více než 2 miliony korun.

další zpravodajství