Ředitelé Ochmanský i Burianová obhájili své posty

Konkurzy na ředitele boskovických škol nepřinesly žádnou změnu. Ve své práci bude pokračovat ředitelka mateřské školy Dagmar Burianová i ředitel základní školy Vladimír Ochmanský. Na posledním květnovém jednání je ve funkcích potvrdila městská rada.

Vladimír Ochmanský
Vladimír Ochmanskýfoto: Tomáš Znamenáček

Zejména v případě mateřské školy se nejedná o žádné překvapení, neboť Dagmar Burianová neměla v konkurzním řízení žádného vyzyvatele. O post ředitele základní školy projevili zájem tři uchazeči, ale podle místostarostky Dagmar Hamalové (KDU-ČSL) bylo i v tomto případě doporučení výběrové komise jednoznačné. Rada doporučení respektovala. Kdo byli další dva zájemci, vedení města neodtajnilo.

„Byl to prostor, aby ředitelé obhájili své pozice a abychom si vytyčili určitá směřování pro budoucí období. K tomu směřovaly i dotazy v rámci konkurzu,“ uvedla místostarostka Dagmar Hamalová s tím, že konkurzy podle ní určitě nebyly zbytečné. Noví ředitelé by měli zpracovat koncepce škol na střednědobé období. Změnit by se mělo také nastavení vztahů mezi vedením města a řediteli, jakožto vedoucími pracovníky městských příspěvkových organizací. „Dojde ke změně zásad vztahů. Z hlediska povinné informovanosti – tedy majetku města a financování – máme informací dostatek. Rádi bychom doplnili nehmotný majetek a chtěli bychom být informováni o hlavní činnosti škol, konkrétně pokud dochází ke změně školního vzdělávacího programu a pokud dojde ke změně koncepce školy. Snažíme se to nastavit tak, abychom nezasahovali do kompetencí ředitelů, ale aby informovanost byla přesněji stanovena,“ vysvětlila Dagmar Hamalová.

Součástí konkurzů bylo podle ní i hodnocení dosavadní práce a zkušeností uchazečů. Vladimír Ochmanský i Dagmar Burianová tak mohli uplatnit především své organizační schopnosti, ve funkcích jsou dlouhodobě a přece jen není obvyklé řídit takto velké sloučené školy. „V mateřské i základní škole se daří investiční akce. Co zejména u základní školy vidíme, že by do budoucna mohlo být lepší, je materiální vybavení – pomůcky, dovybavení nábytkem,“ vyjádřila se místostarostka.

Dopracované koncepce obou ředitelů by měly být zveřejněny. Hotové mají být ještě letos. V případě základní školy by koncepci měla projednat i školská rada. Na koncepcích by se měli podílet i učitelé, další pracovníci školy a rodiče. Součástí materiálů by měl být i investiční plán. „Budovy už mají něco za sebou a město jako zřizovatel by mělo dopředu počítat s tím, co se bude muset rekonstruovat,“ uvedla Dagmar Hamalová.

Podle místostarostky se už v koncepci, se kterou uspěl ředitel Vladimír Ochmanský u konkurzu, objevilo využití centra polytechnické výchovy, které se v nejbližší době začne stavět. „Může to být určitý impulz k úpravě profilů jednotlivých školních pracovišť. Škola se s tím bude muset vypořádat a myslím, že k tomu přistoupili velmi dobře. Na konkurzu zaznívalo také doplňování a rozšiřování školního vzdělávacího programu v oblasti jazykové výchovy,“ doplnila Dagmar Hamalová. Akcentována byla podle ní i spolupráce se zaměstnanci, rodiči a žáky.

Ředitel základní školy Vladimír Ochmanský komentoval výsledek stručně: „Hlásil jsem se do konkurzu, takže jsem pokračovat chtěl. Řeknu vám to, co jsem odpovídal i komisi: myslím si, že mám škole pořád co dát.“

další zpravodajství