Boskovické strany připravují kandidátky do komunálních voleb

Do komunálních voleb zbývají tři měsíce. Boskovické strany připravují program, kampaň a také kandidátky, které musejí odevzdat do konce července. Zatím to vypadá, že kandidátek bude určitě víc než v roce 2014, ačkoliv některé projekty jsou zatím nejasné. Naopak se už vyjasňují jména lídrů.

ČSSD

Před největší výzvou bude na podzim ve volbách stát boskovická ČSSD. V roce 2014 vyhrála s 26,6 procenty hlasů opravdu drtivě a získala dvojnásobek zastupitelů, co v pořadí druzí lidovci. Strana obhajuje nejen vysoký počet 8 mandátů a post starostky, ale také post neuvolněného místostarosty, který zastává současný předseda místní organizace Petr Malach.

Jako lídryně se do čela kandidátky znovu postaví současná starostka Hana Nedomová. Další místa na kandidátce obsadí Karel Ošlejšek, Petr Malach, Marek Ležák a Martin Budiš.

ANO

S většími ambicemi může jít do voleb také hnutí ANO, které v Boskovicích vyhrálo vloni parlamentní volby, a to se značným náskokem před ODS a SPD. Před čtyřmi lety skončilo v komunálních volbách jako nováček v Boskovicích třetí s 13 procenty hlasů, což znamenalo zisk 3 zastupitelských mandátů. Posty v zastupitelstvu ovšem získali samí nečlenové hnutí.

Po volbách došlo ve vedení boskovické buňky ke změnám a do čela se dostal mladý politik Lukáš Holík. Ten také letos povede ANO jako lídr do podzimního klání. Pořadí na prvních místech kandidátky hnutí zatím zveřejňovat nechce, podle Lukáše Holíka by se tam ale měla objevit i nová jména – Petr Axman, Pavel Šafář nebo Daniel Ježek. A také stávající zastupitelé Pavel SchwarzerMartina Přichystalová.

KDU-ČSL

Druhé místo v minulých volbách se 14,5 procenty, 4 zastupitelské mandáty a místostarostenský post, který zastávají opravdu dlouhodobě – to vše budou obhajovat boskovičtí lidovci. Ty vedla do voleb od roku 2002 vždy Jaromíra Vítková, která se však v roce 2016 stala senátorkou. Pozici lídra měl pro letošní volby nejprve zastávat Michal Knödl, který je předsedou místní lidovecké organizace. Nakonec však v červnu z pozice lídra odstoupil a KDU-ČSL postavila do čela kandidátní listiny současnou místostarostku a bývalou ředitelku muzea Dagmar Hamalovou. Na kandidátce ji budou následovat právě Michal Knödl, dále Tomáš Pléha, Barbora Palánová a Jaromíra Vítková.

ODS

Komunální volby před čtyřmi lety skončily pro boskovickou ODS propadem. Strana vedená Františkem Siverou získala jen 11 procent hlasů a 3 mandáty, což znamenalo, že po mnoha letech dominantního postavení ve městě skončila v opozici. O návrat na výsluní se chce letos pokusit na čele s bývalým starostou Jaroslavem Dohnálkem. Ten město vedl již dvě období, a to v letech 2006–2014. Na dalších místech ho budou následovat stávající zastupitelé Vladimír Ochmanský a Miroslav Klíma, za nimi Karel Tlamka a Jan Machač.

Volba pro Boskovice s podporou TOP 09

Kandidátku čistě pod stranickou hlavičkou letos nebude stavět boskovická TOP 09. Na prvních třech místech uskupení nazvaného Volba pro Boskovice s podporou TOP 09 se ovšem objeví stávající tři zastupitelé za tuto stranu – na prvním místě Pavel Vlach a dále Dominik Božek a Petr Fiala. První trojka je tedy stejná jako v roce 2014. Následovat je tentokrát budou Michaela Žejšková a František Učeň. V minulých volbách obdržela TOP 09 10,5 procent hlasů, což jí vyneslo právě tři zastupitelské mandáty a čtyřletý pobyt v opozici.

KSČM

Tři mandáty budou obhajovat také boskovičtí komunisté, kteří v roce 2014 získali mírně přes 10 procent hlasů. Do letošních voleb je opět povede Vladimír Farský a následovat by ho měli stávající zastupitelé Ladislav Topínka a Josef Opatřil, ačkoliv ten ještě nedávno tvrdil, že už kandidovat nechce. Ani u komunistů se tedy na prvních třech místech oproti volbám před čtyřmi roky nic nezmění.

STAN a Sportovci Boskovice

Kandidátku opět postaví také boskovičtí Sportovci. Tentokrát už nebudou spolupracovat s Evropskými demokraty, ale propojí se s parlamentní stranou Starostové a nezávislí (STAN). Do voleb tedy půjdou pod názvem STAN a Sportovci Boskovice. V minulých volbách Sportovci získali něco málo přes 10 procent hlasů a tři mandáty, společně s pravicovými stranami skončili v opozici. Kandidátní listinu pro letošní volby ještě nemají schválenou, ale kandidovat budou znovu všichni tři stávající zastupitelé: Radek Mazáč, Jiří Pevný i František Jimramovský. Další jména ani pořadí kandidátů zveřejněna zatím nebyla, předpokládá se, že funkce lídra se opět ujme Radek Mazáč.

Boskováci

Pod novým názvem jdou letos do voleb boskovičtí Zelení, opět ve spojení s občanským sdružením Za udržitelný život ve městě Boskovice. Kandidátku nazvanou prostě Boskováci povede jako lídr Michal Staněk. Před čtyřmi a ani před osmi lety se uskupení pod značkou Sdružení Strany zelených a nezávislých kandidátů pod jeho vedením nepodařilo překročit nutnou pětiprocentní klauzuli a do zastupitelstva se dostat. Nyní se o to tedy pokusí do třetice, ovšem jako Boskováci.

Piráti

Kandidaturu v komunálních volbách už definitivně potvrdili také boskovičtí Piráti. Jako lídr je povede Radek Šamšula, následovat ho bude iniciátorka boskovického pirátského hnutí Kristýna Znamenáčková. Na dalších místech se objeví Vojtěch Sedlák a Dana Hrubá. V komunálních volbách budou sice v Boskovicích Piráti kandidovat poprvé, ale mají zde za sebou velmi slušný úspěch v loňských sněmovních volbách, kdy získali v Boskovicích více než 10 procent hlasů. Tedy jen o něco málo než ODS, takřka stejně jako ČSSD a více než lidovci.

Sdružení nestraníků

Vznik kandidátky Sdružení nestraníků potvrdil Vladimír Jakubec. Další jména zatím prozradit nechtěl, protože konkrétní podobu kandidátní listiny ještě neschválili. Sám se pravděpodobně ujme pozice lídra. V minulých volbách sdružení nekandidovalo, v roce 2010 získalo necelá 3 procenta a do zastupitelstva se nedostalo. V roce 2006 potřebných 5 procent překročilo a Vladimír Jakubec jako jediný mandát získal.

Další kandidátky?

Už z dosavadního přehledu potvrzených kandidátek je zřejmé, že počet politických subjektů usilujících o to, aby zasedly v boskovickém zastupitelstvu, se oproti volbám v roce 2014 zvýší. Před čtyřmi lety totiž kandidovalo jen osm uskupení. V roce 2010 jich bylo jedenáct a v roce 2006 devět.

V loňských volbách do poslanecké sněmovny byla v Boskovicích úspěšná i SPD, která skončila dokonce na třetím místě. Jestli bude stavět kandidátku do voleb komunálních, není stále jasné. Přes opakované dotazy nám asistentka poslance a krajského šéfa strany Jana Hrnčíře Petra Svedíková Vávrová zatím pouze sdělila, že o obsazení kandidátky do komunálních voleb v Boskovicích strana intenzivně jedná.

Podle informací Ohlasů se o vzniku další kandidátky jedná také okolo Jaroslava Oldřicha, který před časem opustil řady ČSSD. Jestli kandidátku skutečně sestaví a voleb se zúčastní, však nakonec odmítl potvrdit. Podobně se spekuluje i o nové pravicové kandidátce, kterou mají iniciovat někteří bývalí členové ODS. Ani toto potvrzení se nám získat nepodařilo.

Úplnou jistotu toho, kolik politických subjektů se do volebního klání v letošních komunálních volbách zapojí, budeme mít až na začátku srpna. Kandidátní listiny se totiž musí registrovat do konce července, po splnění dalších náležitostí pak budou zveřejněny.

další zpravodajství