Tomáš Znamenáček: Spouštíme nové diskuzní fórum

Tak, jako se podle nás město neobejde bez nezávislých novin, neobejde se ani bez otevřené a civilizované diskuze. Proto jsme se rozhodli spustit veřejné diskuzní fórum, otevřený prostor pro výměnu názorů a zkušeností, konstruktivní kritiku, reakce na naše články, přípravu investic nebo zkrátka cokoliv, o čem bychom chtěli společně mluvit. Nemáme předem vymezené žádné definitivní hranice toho, k čemu všemu by fórum mohlo sloužit – i toto může být předmětem debaty.

Civilizovaná debata po španělsku
Civilizovaná debata po španělskufoto: Tomáš Znamenáček

V poslední době nabízí prostor pro debatu zejména sociální sítě. Pro nás ale diskuze představuje velkou hodnotu, kterou chceme dlouhodobě rozvíjet a nechceme ji nechat zmizet v hlubinách Facebooku. Sociální sítě jsou pro konstruktivní debatu nevhodné, protože jejich primárním cílem je zisk provozovatele, nikoliv kvalita diskuze. Facebook chce pouze to, aby na něm uživatelé trávili maximum času. Nevadí mu proto povrchní hádky, opakování stále stejných debat dokola, ani vytlačování důležitých témat „pěnou dní“. Nám ano – záleží nám na tom, aby diskuze byla pro město přínosem, aby byla bezpečným místem pro civilizovanou výměnu názorů. Za vaše komentáře na Facebooku budeme i nadále vděční, ale pokud jde o důležitější příspěvky, zvažte prosím, zda nedat přednost diskuznímu fóru.

Pokusů o zavedení veřejného diskuzního fóra už bylo v Boskovicích v posledních letech několik; ztroskotaly obvykle na technických nedostatcích, malé propagaci nebo nedostatečném moderování obsahu. Budeme se snažit z jejich chyb poučit. V první řadě to znamená, že budeme obsah důsledně moderovat. Nebudeme tolerovat anonymní pomluvy ani osobní urážky – zároveň ale nebudeme vyžadovat složitou registraci, protože věříme, že většina z vás umí pravidla hry dodržovat automaticky. Vítáme názory všech, kteří je umí formulovat s respektem k ostatním.

Samostatnou kapitolou je existující diskuzní fórum provozované městem. Jeho zavedení je vítaným krokem, za který si předchozí vedení radnice zaslouží pochválit. Ale kvůli zvolenému technickému provedení, nedostatečné propagaci a příliš striktnímu systému registrace a moderování se z celého diskuzního fóra ujaly pouze otázky pro vedení města – a i jejich osud je po volebním střídání stran nejistý. Spuštěním vlastního fóra se nechceme přetahovat o prostor k diskuzi, chceme jen, aby fórum provozoval někdo, kdo mu bude přikládat odpovídající důležitost a věnovat dostatečnou, dlouhodobou péči.

S čímž také souvisí technické řešení. K provozu fóra jsme vybrali špičkový moderní systém Discourse, který bezvadně funguje na stolních počítačích, tabletech i telefonech, a stručně řečeno umí po všech stránkách to, co bychom ve třetím tisíciletí od diskuzního systému očekávali. Tedy kromě samostatného psaní příspěvků, naštěstí. V tom už spoléháme na vás.

další názory a komentáře